Nyheder

Danskerne vil have lokale råvarer i bagværket – nu skal æblerne bruges

Danskerne vil have lokale råvarer i bagværket – nu skal æblerne bruges

Flere vælger lokalt producerede råvarer, og danske bagerier har taget tendensen til sig. Med fokus på sæsonens frugt går stor bagerkæde nu all-in på æbler, og konditor giver inspiration til æblekagebagning.

Uanset om man snakker fritidsaktiviteter, rejser eller madvaner, har coronaens begrænsninger fået mange til at værdsætte de sæsonbetonede og nære muligheder i højere grad end tidligere. I løbet af de seneste otte år er ti procent flere begyndt at vælge lokalt producerede varer, og alene over de seneste to år er andelen steget med knap fem procent. Det viser de seneste tal fra Coops grønne forbrugerindeks.

Ifølge brancheforeningen Bager- og Konditormestre i Danmark har den tendens også spredt sig til landets bagere.

Rigtig mange bagere er især under coronapandemien begyndt at tænke meget mere over at bruge lokale råvarer og så vidt muligt også årstidens ingredienser. Folk vil gerne støtte lokalt, og uanset om det er en jordbærtærte eller æblekage, så smager de bedst, når bærrene og frugterne er i sæson, siger Iver Hansen, der er næstformand for Bager- og Konditormestre i Danmark.

Æblefokus i september
Hos bagerkæden KonditorBager har man også mærket en stigende efterspørgsel på de lokale råvarer, og derfor er der sat ekstra fokus på sæsonens frugter og bær. September står således i æblets tegn, og frugten har fundet vej til både brød og kager hos bagere over hele landet.

– Kokke har i mange år fokuseret på sæsonens råvarer, og det er nu for alvor også ved at slå igennem hos bagerne. Det er kun godt, for det giver både ekstra smag og øger kvaliteten, når bær og frugter er i sæson. Derfor sætter vi fokus på æblet i september, der blandt andet byder på Adams æbledrøm, der er en saftig skærekage med kanelcrumble og sprøde æblebåde, og en såkaldt æblesymfoni, hvor syrlig æblemousse og saltkaramel komplimenterer hinanden under en grøn glace, siger Anette Drengsgaard, der er konditor hos KonditorBager i Bjerringbro.

Vil du indlede efteråret med æblebagning giver Anette Drengsgaard sine råd til, hvordan du kommer godt i gang.

Bag sødt med syrlige sorter
Hvilket æble, der er bedst, er smag og behag, men det æble, du bedst kan lide at spise friskt, er ikke nødvendigvis det samme, som gør sig godt i bagværk. Uanset hvilken æblesort du vælger, er det vigtigt at skabe en god balance mellem det syrlige og det søde. Til kager og deserter, hvor man typisk har masser af sødme at spille op imod, er det en god idé at vælge en syrlig sort som for eksempel discovery-æblet.

Prøv dig frem
Æbler kan bruges til meget forskelligt bagværk, så hold dig ikke tilbage, hvis du får en god idé, men prøv dig frem, og smag dig frem. Udover kun at bruge æbler i det søde bagværk, kan du med fordel også forsøge dig med æblestykker eller revne æbler i brød, hvilket både tilfører smag og gør brødet mere saftigt.

Brug saften
Udover at bruge revne æbler eller æblestykker, så prøv at tilsætte æblesaft i dejen til såvel brød som kager. Det giver en ekstra svampet konsistens, som man ikke opnår med hverken vand, mælk eller æg, og det overskydende frugtkød kan sagtens anvendes i andet bagværk.

Log ind

Menu

Din kurv

Der er ingen varer i din kurv