Nyheder

KonditorBager giver brød efterspurgt vitaminindsprøjtning

KonditorBager giver brød efterspurgt vitaminindsprøjtning

En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser, at knap hver 5. dansker, der ikke tager vitamintilskud, har mangel på D-vitamin. Nu anvender KonditorBager specialudviklet gær med D-vitamin i deres brød.

Det er nok de færreste, der forbinder et besøg hos den lokale bager med indtagelse af vigtige vitaminer. Ikke desto mindre er det nu muligt hos KonditorBager. Efter et vellykket forsøg med chufabrød, der er fem brød bagt med en specialudviklet gær med D-vitamin i, har kædens bagerier siden december gjort brug af den nye type gær.

– Vi vil gerne være på forkant med nye ingredienser og samtidig være med til at øge sundheden, når vi har mulighed for at gøre det uden at gå på kompromis med kvaliteten. Det har vi tidligere vist, at vi kan, med vores chufabrød, hvor to skiver af brødet dækkede 30 procent af det daglige D-vitaminbehov. Gæren fungerer så godt i vores brød, at vi nu bruger det i alle vores brød, siger Morten Lapholm, der er direktør i KonditorBager.

KonditorBagers beslutning om at bruge denne type gær i kædens bagerier skete samtidig med, at Fødevarestyrelsen i december ændrede anbefalingerne for indtagelse af D-vitaminer. Den nye anbefaling er, at alle voksne og børn over fire år opfordres til at tage D-vitamin som kosttilskud. De ændrede anbefalinger skyldes en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, der viser, at næsten tyve procent af befolkningen har mangel på D-vitamin om foråret. Det er en mangel, der blandt andet kan føre til knogleskørhed i alderdommen.

Flere vitaminer i vores fødevarer

Med brugen af den specialudviklede gær kan KonditorBager vise sig frivilligt at komme et nyt tiltag i forkøbet. Ifølge en rådgivende gruppe, som Fødevarestyrelsen har nedsat, vil den bedste måde at komme manglen på D-vitamin til livs på nemlig være at pålægge fødevareproducenter at tilføre deres produkter D-vitamin. Det frem går af et notat, som den rådgivende gruppe har udarbejdet for Fødevarestyrelsen.

– Obligatorisk berigelse af fødevarer er den bedst egnede metode til at eliminere D-vitaminmangel og på den måde kan man opnå en forbedret knoglesundhed for folk med D-vitaminmangel, fastslår den rådgivende gruppe, som består af Kræftens Bekæmpelse samt eksperter og forskere fra førende danske universiteter og hospitaler.

Metoden har tidligere vist sig at være effektiv. I 2011 viste en undersøgelse lavet af DTU Fødevareinstituttet, at berigelse af mælk og brød, hvor melet var beriget med D-vitamin, var tilstrækkeligt til at bevare et godt D-vitaminniveau hos deltagerne i forsøget.

Smagen ændrer sig ikke

Selvom brødene hos KonditorBager har fået en vitaminindsprøjtning, kan kunderne se frem til den samme gode smagsoplevelse, de er vant til.

– Jeg kan forsikre om, at brødenes smag ikke har ændret sig, selvom der bliver tilført vitaminer. Vores bagere har været gode til at dele deres erfaringer med den nye gær med hinanden, og erfaringen er, at brødets kvalitet er uforandret trods brugen af den nye type gær, siger Morten Lapholm

 

Log ind

Menu

Din kurv

Der er ingen varer i din kurv