Nyheder

Den søde juletid er på vej: Konditorbager guider til sejr i småkageræset

Den søde juletid er på vej: Konditorbager guider til sejr i småkageræset

Sødt og krydret julebagværk er en stor del af danskernes juletid. KonditorBagers konditorchef guider dig med professionelle tips til det lækreste resultat, når du går i krig i køkkenet med de traditionsrige småkager.

Brunkager, vaniljekranse og klejner. Julen står for døren, og en undersøgelse fra Coop viser, at højtiden sender halvdelen af danskerne ud i køkkenet for at bage de klassiske julesmåkager. Det mærker Anette Drengsgaard, der er konditorchef hos KonditorBager i Bjerringbro, i høj grad på interessen og de mange spørgsmål fra kunderne.

Især to basale råd går igen, når kunder skal vejledes: Tid og gode råvarer. For selvom december både kan være dyr og travl, skal du ikke gå på kompromis med hverken ingredienserne eller tiden omkring julebagningen.

– Du skal altid vælge de gode råvarer, det giver den bedste smag. Som tommelfingerregel hænger pris og kvalitet sammen, så kig efter tilbuddene. Og hvis der er en bestemt slags nødder, marcipan eller chokolade, du foretrækker, skal du ikke tøve med at købe dem, råder konditorchefen og fortsætter:

– Derudover er det vigtigt at afsætte god tid og forberede dig grundigt – især hvis du bager med børn. Hav alle ingredienserne klar, beslut på forhånd, hvilken opskrift du bager ud fra og læs den igennem, inden du starter, siger Anette Drengsgaard, som med mange års erfaring i julens fristelser her afslører sine tre sikre genveje til, at de klassiske julesmåkager: brunkagen, klejnen og vaniljekransen, vil blive et sikkert hit hos dine gæster.

Brunkagen: Rul dejen i aflange ”ruller” med den ønskede diameter, og lad den stå i fryseren natten over. Næste dag skæres dejen i helt tynde skiver, hvilket er nemmest, hvis den kun er meget let optøet. I dejen bør du bruge smør, da det giver den helt rigtige smag. Nødderne, der skal i brunkagen, får også en bedre smag, hvis du rister dem på forhånd. Her kan man både bruge hasselnødder eller mandler alt efter præference. Brunkagen skal bages på en lavere temperatur end andre småkager. Det bedste resultat opnås ved ca. 180 grader i omkring 8 minutter, men bagetiden afhænger af ovnen og kagernes tykkelse, så prøv dig frem.

Klejnen: Ligesom med brunkagen er det bedst at lave dejen dagen før, og her skal der ikke spares på citronen. Når klejnen skal formes, skal de ikke laves for tykke, da det giver større risiko for, at kagen bliver tør. Ved kogningen skal du holde godt styr på temperaturen af olien, som skal holdes præcis ved 180 grader under hele tilberedningen. Hvis den svinger bare 10 – 20 grader, går det udover kvaliteten. Du kan i princippet bruge alle olier, og du kan også koge klejnerne i svinefedt, der dog afgiver en karakteristisk smag, som nogle elsker og andre ikke. Når klejnerne lægger sig i overfladen, skal de vendes, så kagerne kan få den gyldne farve på begge sider. Herefter tager du klejnerne op af gryden og lægger dem på et viskestykke eller køkkenrulle, der kan tage den overskydende olie.

Vaniljekransen: Vaniljekransen stiler krav til, at du har det rigtige udstyr, men derudover er det let at nå i mål med et smukt og velsmagende eksemplar. I dejen bør du altid bruge smør og mandler eller mandelmel. Og vælg også altid de noget dyrere vaniljestænger fremfor vaniljesukker. Det sikrer den rigtige og gode smag. Når vaniljekransen skal formes, kan du bruge en sprøjtepose eller køre dejen gennem en gammeldags kødhakker. Til sidst bager du kransene ved cirka 210 grader, til de er gyldne – husk at holde godt øje med ovnen. 
KonditorBager er en kæde af 57 selvstændige bagerforretninger fordelt over hele landet. Bagerkæden blev startet i 1977, og udvalget har siden fulgt med tiden uden at gå på kompromis med håndværkskvaliteten. Konceptet indebærer bagerbrød og konditorkager i én og samme butik.

Log ind

Menu

Din kurv

Der er ingen varer i din kurv