Nyheder

Velkommen til Fuldkornsskalaen fra bagerbranchen – ny mærkningsordning hos de danske bagere

Velkommen til Fuldkornsskalaen fra bagerbranchen – ny mærkningsordning hos de danske bagere

Fuldkornsskalaen er en ny og stærk mærkningsordning fra bagerbranchen, som spiller perfekt sammen med de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen. Fra mandag den 14. april møder du Fuldkornsskalaen i foreløbig 100 bagerforretninger landet over.

Fødevarestyrelsen: Spis mere fuldkorn
Fødevarestyrelsen og sundhedsorganisationerne anbefaler os alle at spise mere fuldkorn.

Kostrådscirklen fra Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser masser af frugt, grønt samt korn og brød – i særdeleshed masser af fuldkorn.

Myndighederne siger, at hvis du spiser 90 gram fuldkorn om dagen, har du mindre risiko for hjerte-karsygdomme, visse cancerformer – herunder tarmkræft (17 procents mindre risiko ifølge Kræftens Bekæmpelse: ”Fuldkorn nedsætter risikoen for tarmkræft: Spiser du nok?”) – type 2-diabetes og for tidlig død blandt voksne. Og spiser du mere end 90 gram, ja, så er der sandsynligvis endnu flere fordele. (Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Opdatering af det faglige grundlag for De officielle Kostråd i forhold til Nordiske Næringsstofanbefalinger 2023, s. 24)

Vi har altså en række officielle myndighedsanbefalinger til, at vi bør spise rigelige mængder af fuldkornsprodukter.

Og nu har vi med Fuldkornsskalaen også en landsdækkende mærkningsordning, der fortæller forbrugerne, hvor meget fuldkorn der er i det brød, de vil købe hos bageren. Så har forbrugerne også det parameter at kunne vælge deres brød ud fra. Og set fra branchens synspunkt er det en virkelig nem måde at spise både sundt og klimavenligt på. Blot et velsmagende, friskbagt fuldkornsbrød – så er man allerede et godt stykke af vejen.

Hvad er Fuldkornsskalaen?
Fuldkornsskalaen er bagernes officielle mærkningsordning, som du fra mandag den 14. april kan møde i mere end 100 bagerforretninger. Mærkningsordningen viser på en skala fra 1 til 4 kornaks, hvor stor fuldkornsandel bagerens brød indeholder. Jo flere aks, desto mere fuldkorn.


Fuldkornsskalaens
inddeling i kategorier er kornaks med 1 til 4:

1 kornaks: 20–29 % fuldkornsandel

2 kornaks: 30–39 % fuldkornsandel

3 kornaks: 40–49 % fuldkornsandel

4 kornaks: 50+ % fuldkornsandel

Fuldkornsskalaen giver forbrugerne:
Et hurtigt og enkelt overblik over, hvor meget fuldkorn der er i de brød, som bageren har på hylden.

En klar, tydelig og enkel grafisk information om, hvor sundt og klimavenligt de handler, når de køber brød i bagerforretningen.

Fuldkornsskalaen er:

- En troværdig mærkningsordning med fuld gennemsigtighed.

- En ordning, som gør det nemt for forbrugeren at vælge sundt (og sundere).
- Et værktøj beregnet til bagerbrød, som hjælper forbrugeren til at handle sundt og klimavenligt.

Bagerbranchen er klar til start
Nu står mere end 100 bagerforretninger klar med mindst ét ”Fuldkornsskala-produkt” – ja, faktisk er langt de fleste klar med flere produkter.

Klar er også branchens største fagskole, ZBC, der implementerer Fuldkornsskalaen på alle deres fem enheder/filialer, så alle elever, lærere og øvrige ansatte kan stifte bekendtskab med den nye mærkningsordning.

Hvem står bag Fuldkornsskalaen?
BKD har taget initiativ til Fuldkornsskalaen og har siden koordineret den i et tæt branchemæssigt samarbejde med Valsemøllen, BagerGruppen og KonditorBager. Sammen lancerer vi nu Fuldkornsskalaen for at sikre et reelt og troværdigt brancheinitiativ med det formål at øge forbrugernes fokus på, kendskab til og efterspørgsel efter bagernes fuldkornsprodukter.

Yderligere information
Adm. direktør Henrik Mühlendorph
BKD

Mobil: 22 66 96 44
Mail: hm@bkd.dk

Leave a Reply

Log ind

Menu

Din kurv

Der er ingen varer i din kurv