Fredag d. 16. maj er det Store Bededag, og selvom dagen ikke længere markeres som helligdag, hænger traditionen med at gå til bageren efter varme hveder ved. Hos KonditorBagere landet over oplever man, at hvedeknopperne er lige så efterspurgte som tidligere, og han skal nok sørge for, at folk ikke går forgæves, når de tropper op efter bagværket.
– Fridag eller ej – Store Bededag og hveder hænger uløseligt sammen, og vi har bagværket klar, siger Torben Berg, der er bagermester hos KonditorBager i Bjerringbro.
Tilbage i 1800 var det kutyme at spise hveder på Store Bededag, men fordi bageren ikke måtte arbejde på helligdagen, blev hvederne bagt dagen før. På den måde kunne folk købe hvederne aftenen forinden og varme dem igen næste morgen. At hvederne smagte bedst, mens de var nybagte, har måske gjort, at det var svært at lade dem være til næste morgen – det har muligvis været årsagen til nutidens tradition, hvor man spiser varme hveder aftenen før Store Bededag.