Nyheder

Julens hjemmebag prioriteres i år højere end normalt – få konditorens tricks

Julens hjemmebag prioriteres i år højere end normalt – få konditorens tricks

Seks ud af ti danskere bager selv deres julekager, og ifølge trendforsker prioriterer vi i år julebagning endnu højere, end vi plejer. Med få gode tips fra konditoren sikrer du, at julekagerne bliver en succes.

Julen venter lige om hjørnet, og i køkkener landet over skal årets julebagværk forberedes – skal der bages vaniljekranse, klejner eller brunkager eller måske dem alle? En undersøgelse fra Coop viser, at 59 procent af danskerne selv bager til jul, og i år vil det hjemmelavede julebagværk blive prioriteret endnu højere end normalt, forklarer trendforsker.

– Tidsånden emmer af krise, og når vi er i en usikker tid, vender vi os mod det sikre og traditionelle. På den her årstid er juletraditioner som for eksempel hjemmebag noget, vi kan samles om, og i år vil det sandsynligvis blive vægtet særligt højt. Vi vil prioritere tiden til at gøre julebagværket til en hyggelig oplevelse, siger trendforsker Mads Arlien-Søborg.

Anette Drengsgaard er konditor hos KonditorBager i Bjerringbro, og her oplever man også, at julen er i høj kurs i år.

– Som sædvanligt går vores klejner som varmt brød, og mange af vores kunder, som selv vil stå for julekagerne, får lige et par gode råd med på vejen. Som noget særligt i år ser vi faktisk også, at der er rigtig stor efterspørgsel på vores julesmåkagedej i ruller, som blot skal skæres og lægges på bagepladen, inden kagerne er klar til ovnen, siger Anette Drengsgaard og pointerer:

– På den måde er der julehygge for alle pengene, og hvis man måske ikke har tid til at lave alt fra bunden, kan hele huset stadig komme til at dufte skønt af hjemmebag.

Konditoren deler her sine hemmeligheder til at få succes med juleklassikerne: Klejnen, brunkagen og vaniljekransen.

Klejnen: Dejen til klejner bør laves dagen før, og der skal ikke spares på citronen. Pas på, at klejnerne ikke laves for tykke, hvilket let kan få dem til at blive for tørre. Når de skal koges, er det vigtigt, at temperaturen på olien holdes konstant på 180 grader – udsving på blot 5-10 grader kan spolere resultatet. Palmin, svinefedt eller en smagsneutral olie kan alle bruges, men mange har deres egne præferencer. Lad til sidst klejnerne dryppe af på et viskestykke eller køkkenrulle.

Brunkagen: Ligesom til klejner skal brunkagedejen laves dagen før, hvor den rulles i tykke pølser og fryses ned natten over. Og når dejen så dagen efter skal skæres i helt tynde skiver, er det nemmest, hvis den kun er optøet ganske let. Mandlerne, der skal i brunkagen, kan med fordel blive ristet på panden eller i ovnen på forhånd, hvilket giver en bedre smag. Brunkager skal som tommelfingerregel bages ved lavere varme end andre småkager – cirka 180 grader.i otte minutter. Bagetiden er dog afhængig af ovnen og kagernes tykkelse.

Vaniljekransen: Når der skal bages vaniljekranse, er det vigtigt at have det rigtige grej, men har du det, er det en nem kage at lykkes med. For at opnå den helt rigtige, gode smag er det vigtigt, at der bruges smør og mandelmel i dejen. Kransene formes let med en sprøjtepose direkte på bagepladen, inden de ryger i ovnen ved cirka 210 grader og bages, indtil de er gyldne. Husk at holde øje med dem undervejs, så de ikke bliver brændte.

Log ind

Menu

Din kurv

Der er ingen varer i din kurv