
Fuldkornsskalaen
Fuldkornsskalaen er en ny og stærk mærkningsordning fra bagerbranchen, som spiller perfekt sammen med de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen. Fra mandag den 14. april møder du Fuldkornsskalaen i foreløbig 100 bagerforretninger landet over.
Fødevarestyrelsen: Spis mere fuldkorn
Fødevarestyrelsen og sundhedsorganisationerne anbefaler os alle at spise mere fuldkorn.
Kostrådscirklen fra Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser masser af frugt, grønt samt korn og brød - i særdeleshed masser af fuldkorn.
Myndighederne siger, at hvis du spiser 90 gram fuldkorn om dagen, har du mindre risiko for hjerte-karsygdomme, visse cancerformer - herunder tarmkræft (17 procents mindre risiko ifølge Kræftens Bekæmpelse: "Fuldkorn nedsætter risikoen for tarmkræft: Spiser du nok?") - type 2-diabetes og for tidlig død blandt voksne. Og spiser du mere end 90 gram, ja, så er der sandsynligvis endnu flere fordele. (Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Opdatering af det faglige grundlag for De officielle Kostråd i forhold til Nordiske Næringsstofanbefalinger 2023, s. 24)
Hvad er Fuldkornsskalaen?
Fuldkornsskalaen er bagernes officielle mærkningsordning, som du fra mandag den 14. april kan møde i mere end 100 bagerforretninger. Mærkningsordningen viser på en skala fra 1 til 4 kornaks, hvor stor fuldkornsandel bagerens brød indeholder. Jo flere aks, desto mere fuldkorn.
Fuldkornsskalaens inddeling i kategorier er kornaks med 1 til 4:
1 kornaks: 20-29 % fuldkornsandel
2 kornaks: 30-39 % fuldkornsandel
3 kornaks: 40-49 % fuldkornsandel
4 kornaks: 50+ % fuldkornsandel
Fuldkornsskalaen giver forbrugerne:
Et hurtigt og enkelt overblik over, hvor meget fuldkorn der er i de brød, som bageren har på hylden.
En klar, tydelig og enkel grafisk information om, hvor sundt og klimavenligt de handler, når de køber brød i bagerforretningen.


Fuldkornsskalaen er:
- En troværdig mærkningsordning med fuld gennemsigtighed. - En ordning, som gør det nemt for forbrugeren at vælge sundt (og sundere). - Et værktøj beregnet til bagerbrød, som hjælper forbrugeren til at handle sundt og klimavenligt.
Bagerbranchen er klar til start
Nu står mere end 100 bagerforretninger klar med mindst ét "Fuldkornsskala-produkt" - ja, faktisk er langt de fleste klar med flere produkter. Klar er også branchens største fagskole, ZBC, der implementerer Fuldkornsskalaen på alle deres fem enheder/filialer, så alle elever, lærere og øvrige ansatte kan stifte bekendtskab med den nye mærkningsordning.